SO


 Kyrkofönstren fick sprida ut sig över flera fönster men vi har tillverkat saker till Islam, Kristendom och Judendom på varsitt fönster. Här är Islamfönstret med Moské, Koranen och halvmånen.
Här är Kristendomens fönster med kyrka, Bibeln, stentavlorna och korset.

Judendomens fönster med en synagoga, Torarullar, Davidsstjärnan samt budord.

Under värdegrundsarbetet tillverkade vi vänskapsballonger. Vilka egenskaper tycker du en bra klasskamrat ska ha. Tillsammans lyfter vi klassen!


Vi tillverkade kyrkofönster av svart papper och silkespapper i olika färger. Vid kyrkobesöken kring jul, påsk och religionsarbete är det lätt att imponeras av fönstren. Jag tillverkade en mall i papp. Vik ett svart A3 och lägg mallen på. Klipp runt om förutom på den vikta sidan så att fönstret blir en bok. Klistra in silkespapper över rutorna (de fick hjälpa att fixa dessa, mattkniv & skärbräda). Klistra sedan ihop "fönsterboken".

Laminerat bilder och hängt upp i en sorts religionsmobil i taket under arbetsområdet kring Islam, Kristendom och Judendom. Varför inte tillverka egna också tillsammans med eleverna?



I pizzakartonger har eleverna gjort skalenliga modeller av de Nordiska länderna med fakta till. Här Norge i trolldeg. Den här modellen har tillverkats av elever i Rälsen Viby åk 4-5 tillsammans med pedagogerna Therese och Jessica. Så fina!
Efter en föreläsning från Ung företagsamhet fick vi ett material att arbeta med kring Samhället. Vi tittade på vilka arbetsplatser som finns, vilka yrken som finns m.m I lärarhandledningen finns flera förslag på övningar man kan göra ex. arbete kring ekonomi, vad man önskar/fattas i samhället m.m. Materialet finns att beställa från deras hemsida ungforetagsamhet.se. Vidare har vi tittat på filmer om yrken från beta.sli.se. Drömyrken är en lättsam serie som berättar om olika yrken ex. vaktmästare, rymdforskare, läkare, arkitekt. Vi har också föräldrar som kommit till klassen för att berätta om sina yrken. Föräldrasamverkan när den är som bäst!



Gammal tradition på skolan är att man på sin födelsedag går så många varv man fyller år runt solen samtidigt som man snurrar runt jordgloben runt sin egen axel. Självklart pratar vi om att det egentligen ska vara 365/366 varv med globen men att det blir för svårt att få till. Efteråt vill eleverna gärna berätta om sin födelsedag och det blir en sång på något språk.

I åk 2 gör jag alltid en tidning med eleverna. Alla bidrar med någon sida. Någon gör en framsida, en annan innehållsförteckning, det görs intervjuer, det blir korsord & recept och det skrivs om väder och nyheter. Kreativt och uppskattat. Vi trycker upp tidningen och säljer för en liten summa till föräldrarna.


Året. Inte klar än men vi fyller på saker regelbundet. Här finns månader, ordningstal, högtider och annat. En stor masonitskiva sågades till en cirkel och målades med svart tavelfärg. Vit färgpenna från Grafit och spraylack sist. Fyll på med traditioner och annat som passar er verksamhet/skola.
Startat med Micke Hermanssons "Grej Of The Day". Satt upp en egentillverkad jordglob av kartong, flaskfärg och papper. Monarkfjärilen var först ut och vi har snören som visar på boplats och övervintring.

Iduns magiska äpplen i den Nordiska mytologin. Gipsa in äpplen och torka. Måla i valfria färger.


Klassreglerna ska sitta uppe tydligt och vi ska vara enade kring dem. Här kom tapetproverna fram igen och vi gjorde "tummen upp" med namnen på för att hålla med.

Tyvärr lite ihopvikt och skadad på fotot men här är iallafall "Yggdrasil" från Nordiska mytologin. Trädet är uppritad på papprulle och övriga delar/figurer har limmats dit efteråt. På nordisk-mytologi.se  och på ungafakta.se (vikingar, tro) kan ni hitta fakta/figurer.

Vi har sett på "Ugglan och kompisproblemet " från beta.sli. Budskapen har sedan suttit uppe på väggarna. Vi har även gjort egna sketcher inspirerat från programmen. Här kan man enkelt göra flera slut och diskutera kring. I appen iMovie kan man lätt spela in värdegrundsövningar /sketcher man gör.



Landskapsarbete. Här redovisas Skåne.



 Kartkunskap kan gå till på olika sätt. Jag har ritat en skolgårdskarta (inte på foto...) som de följer och gör olika uppgifter på ex. hoppa upp och ned samt räkna till 20 på engelska. Allt efter ålder men med mycket rörelse blandat med matematik och läsförståelse. Här har vi ritat egna kartor. Efter fantasi eller hur klassrummet ser ut. Kartorna är klippta för att se lite "äkta" ut...:) Uppskattat arbete efter att ha jobbat med kartor i atlas och på områdesskyltar i närmiljön.





Under FN-dagen arbetar vi kring barnens rättigheter ur barnkonventionen på olika sätt. Här ett jordklot med ritade människor runt. Männisikomallen finns att kopiera ur Majemas Lärarpraktikan "höst". Sedan skrev vi av viktiga rättigheter i vår SO-skrivbok.




 Tapetprover blir Alla hjärtans dag-kort till nära och kära. Gör några mallar av kartong och rita av på tapetens baksida.


På appen Skolstil skriver eleverna "uppåtpuffar".



Önske-Sollentuna. Beskrivning se nästa kort.



Eleverna önskade att göra sitt drömsamhälle under temat Sollentuna. En kollega sågade ut Sollentuna på en stor träskiva som målades av två elever. Sollentunas sjöar fick vara med. Vi tog fram allt möjligt pysselmaterial. Eleverna fick tillverka vad de ville och vad de tyckte behövdes i ett samhälle. Det blev affärer, bibliotek, campingplats, hundhotell, sjukhus, återvinningsstation, bio m.m.



Runristningar på frigolitskivor från återvinningsstation. Blanda grått av flaskfärg som svampas på. Runskrift skrivs på vanligt papper först. Sedan med röd spritpenna på frigolitbit innan grå färg. Vi hämtade inspiration från bilder i bok samt från runstenar i Sollentunas närmiljö.




Hällistningar. Vi hämtade inspiration från böcker och bilder från nätet. Blyerts på grått papper och sedan röd kladdkrita.
Nedan syns självporträtt i billiga träramar som målats i svart. Inramade alster eller inplastade håller toppenbra!

Att prata om känslor är viktigt. Ett sätt är att skriva ned dem i en ballong...

Vi firar födelsedagar lite grann- En tårta som man själv har färglagt med ett ljus på. I lagren kan man skriva namn och datum när man fyller år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar